PROGRAM PIT - POBIERZ

Pomoc SOS

Fundacja Nadzieja od początku swojej działalności udziela doraźnej pomocy SOS rodzinom wielodzietnym zmagającym się ze skrajnie trudną sytuacją materialną.  Inicjujemy nowy model wsparcia: budzimy aktywność i ludzką wrażliwość w lokalnych społecznościach, zwłaszcza we wspólnotach parafialnych.

Oto niektóre z przeprowadzonych przez nas akcji:

Samotna matka dziesięciorga dzieci

Fundacja 20  grudnia 2019 objęła opieką 10 osobową rodzinę pani Anity z Bartoszewic.
Pani Anita wychowuje 9-cioro małych dzieci, (w wieku od 2 tygodni do 12-tu lat).  Mieszkają w 2 małych pokojach, opalanych drzewem w piecyku tzw. „kozie”, nie mają gazu  ani ciepłej wody, ani centralnego ogrzewania. Mimo życia w tak skrajnie trudnych warunkach p. Anita jest osobą b. pogodną i z wielkim poświęceniem dba o dzieci. 6-cioro z dzieci chodzi już do szkoły, dzieci uczą się dobrze.

Fundacja zakupiła im opał oraz przesłała żywność, środki czystości oraz odzież dla dzieci.

Pomoc dla pogorzelców z Nowego Modlina

Dnia 26 sierpnia 2015 roku rodzina Pani Edyty wychowującej troje dzieci w wyniku pożaru straciła wszystko. Pożar zniszczył dorobek ich życia,. Spłonął dom, wszystkie meble, sprzęt AGD, dokumenty, ubrania, książki, zabawki.

Fundacja Nadzieja przeprowadziła akcję pomocy dla tej zrozpaczonej rodziny. Z pomocą darczyńców udało się zebrać pieniądze na podstawowe środki do życia.

Niezwykłą hojnością wykazała się prezes firmy CERMAG, Marta Kaczkowska. Za pośrednictwem naszej Fundacji przekazała na rzecz rodziny Państwa Bożeny i Krzysztofa kompletne wyposażenie sanitarne łazienek oraz kuchni, między innymi kafelki, wanny, zlewy.

Rodzina pogorzelców z Podlasia

Państwu Bożenie i Krzysztofowi, rodzicom czwórki dzieci z Kownatek na Podlasiu, spalił się dom wraz z całym dobytkiem. Rodzina ta utrzymuje się z gospodarstwa. Po spaleniu domu zamieszkali u rodziny w 6 osób w jednym pomieszczeniu.

Ich marzeniem było odbudowanie własnego domu, lecz nie dysponowali wystarczającymi środkami finansowymi. Zwrócili się o pomoc do naszej Fundacji.

Dzięki pomocy lokalnych władz, mediów oraz "ludzi dobrej woli" udało im się zdobyć decyzję o warunkach zabudowy, darmowy projekt domu, pustaki i inne materiały budowlane. Nowy budynek już stoi!!!

Fundacja NADZIEJA objęła pomocą stypendialną dwójkę starszych dzieci siedemnastoletniego Łukasza i szesnastoletnią Ewelinę.

Samotna chora mama dwóch córek

Fundacja od lat wspiera rodzinę p. Agnieszki. Uregulowano zadłużenie za en. Elektryczną dzięki czemu anulowano odcięcie prądu i dzieci znowu mają światło w domu. Pomogliśmy w przeprowadzeniu niezbędnych remontów by mieszkanie nadawało się do życia. Dostarczyliśmy pralkę, i piecyk do ogrzania lokalu.  Fundacja nadal wspiera p. Agnieszkę a zakupie leków, środków czystości, opału zimą, oraz pozyskuje ubranka dla dzieci. Dzieci chodzą już do szkoły uczą się bardzo dobrze otrzymują dyplomy i wyróżnienia.

Pani Agnieszka mieszka w niedużej wsi pod Płońskiem. Samotnie wychowuje dwie małe córeczki. Rodzina znajduje się w ciężkiej sytuacji materialnej. Pani Agnieszka jest osobą niepełnosprawną.

Ponadto córka Pani Małgorzaty – Anna, uczennica III klasy technikum, została objęta Programem Stypendialnym Fundacji Nadzieja.

Pomoc dla mamy samotnie wychowującej troje dzieci

Fundacja Nadzieja pomogła Pani Małgorzacie samotnie wychowującej troje dzieci. Sytuacja materialno - mieszkaniowa rodziny jest bardzo trudna. Pani Małgorzata jest bezrobotna, a rodzina utrzymuje się jedynie z alimentów i zasiłków z opieki społecznej. Dodatkowo ze względu na niebezpieczne sąsiedztwo Pani Małgorzata wraz z dziećmi w trosce o najbliższych musiała szukać nowego mieszkania. To wiązało się także ze zmianą szkoły dla małoletnich dzieci.

Fundacja Nadzieja sfinansowała zakup podręczników szkolnych dla Gabrysi - jednego z trojga dzieci Pani Małgorzaty. Fundacja wsparła także rodzinę Pani Małgorzaty poprzez zakup żywności.

Fundacja NADZIEJA pomogła Pani Barbarze doprowadzić mieszkanie do przyzwoitego stanu.

Zakupiliśmy:  panele,  okna,  grzejniki,  meble,
oraz założyliśmy C.O. Przekazaliśmy także znaczną pomoc rzeczową, tj. komputer, telewizor, ubrania, żywność.

Dodatkowo Fundacja przyznała stypendia dla dwojga najstarszych dzieci Pani Barbary: 8-letniego Bartka i 13-letniej Karoliny.

Samotna matka z czwórką dzieci

Pani Barbara z Leśniewic koło Gostynina sama wychowuje czwórkę dzieci w wieku od 2 do 13 lat. W 2006 roku "uciekła" z patologicznej rodziny - od bijącego ją i dzieci męża. Nie miała do kogo się udać. Otrzymała lokal zastępczy od gminy, jednak był on w tragicznym stanie: brak ogrzewania, zbutwiałe deski na podłodze, okna zabite dyktą, przejmująca wilgoć.

Pani Barbara i jej czwórka dzieci byli zmuszeni do zamieszkania w takich warunkach. Wprowadzili się z dwoma materacami i szafą. Najbardziej doskwierał im chłód. Dzieci, które i tak cierpią na rozmaite schorzenia (7-letni chłopiec ma dużą wadę wzroku, 4-letni skazę białkową, a 2-letnia dziewczynka psychomotoryczne zaburzenia ruchowe i wymaga stałej rehabilitacji) były dodatkowo cały czas zaziębione. Pieniądze z opieki społecznej ledwo starczały na podstawowe potrzeby. Pani Barbara zaczęła szukać pomocy wśród "ludzi dobrej woli". Zwróciła się m.in. do naszej Fundacji.

Chora mama samotnie wychowująca córeczkę

Ciężko chora Pani Danuta jest mamą 6-letniej dziewczynki, którą wychowuje samotnie. Wraz ze swoją córką mieszkają w jednym pokoju, który jednak nie nadawał się do życia. Zbutwiałe i zagrzybione tynki stanowiły poważne zagrożenie dla zdrowia. W imieniu Pani Doroty o pomoc do Fundacji NADZIEJA zwróciła się jej sąsiadka, zaniepokojona tragiczną sytuacją mamy i jej córki.

Fundacja NADZIEJA postanowiła pomóc Pani Danucie i jej córeczce. Dlatego też Fundacja zdecydowała zapłacić za remont zamieszkałego przez panie pokoju. W mieszkaniu należało zerwać tynki, a następnie położyć gładzie a następnie wszystko pomalować. Położona została także podłoga. Dzięki naszej pomocy Pani Danuta i jej córka mieszkają teraz w czystym i zdrowym otoczeniu.

Fundacja, poza doraźną pomocą rzeczową, przyznała stypendia dla dwójki dzieci.

Godne życie w trudnych warunkach

Rodzina z Czernikowa w woj. łódzkim żyje w wyjątkowo trudnych warunkach, utrzymuje się z niewielkich zarobków ojca. Mama zajmuje się domem i opiekuje się czwórką dzieci, z których dwójka młodszych ma problemy zdrowotne.

Rodzina mieszka w skromnym drewnianym domku bez wygód. Latem starsze dzieci pomagają rodzicom podejmując dorywczo pracę zarobkową; zimą jest więcej problemów związanych z zabezpieczeniem np. opału, leków i innych niezbędnych artykułów.

Mimo wielu przeciwności losu i trudności bytowych rodzina ta żyje godnie, a dzieci zdobywają wykształcenie i chętnie angażują się w pracę na rzecz środowiska szkolnego.

Samotna matka trójki dzieci

Pani Małgorzata od 3 lat jest wdową i razem z trójką niepełnoletnich dzieci prowadzi gospodarstwo rolne. Utrzymuje się z gospodarstwa i renty po zmarłym mężu (616 zł.). W sierpniu 2008 r. na skutek pożaru zabudowań gospodarczych straciła całe zbiory oraz część inwentarza. Żywioł odebrał rodzinie podstawowe środki do życia.

Fundacja NADZIEJA postanowiła pomóc rodzinie pani Małgorzaty poprzez sfinansowanie zakupu materiałów niezbędnych do odbudowy spalonych budynków. Poza pomocą materialną, Fundacja przyznała również córce Emilii, uczennicy 2 klasy technikum, stypendium za dobre wyniki w nauce

Zakup pralki dla schorowanej samotnej matki pięciorga dzieci

Fundacja Nadzieja przyznała wsparcie Pani Lucynie w ramach pomocy SOS.

Pani Lucyna samotnie wychowuje pięcioro dzieci, a dodatkowo zmaga się z ciężką chorobą nowotworową. Pani Lucyna codziennie ręcznie prała ubrania swoich pociech, co wiązało się z dużym wysiłkiem fizycznym dla niej.

By pomóc w codziennych trudach Pani Lucyny Fundacja Nadzieja postanowiła zakupić dla Pani Lucyny i jej dzieci pralkę automatyczną.

Pomoc matce samotnie wychowującej siedmioro dzieci

Fundacja wielokrotnie pomagała Pani Barbarze z Drawska, która samotnie wychowuje 7 dzieci. Rodzina znajduje się w ciężkiej sytuacji materialnej. Pani Basia nie pracuje, opiekuje się dziećmi, z których 2 jest przewlekle chorych i wymaga stałej opieki. Rodzina utrzymuje się z zasiłków z opieki społecznej.

Fundacja objęła stałą pomocą rodzinę p. Barbary, przede wszystkim pomogła uwolnić się od lichwiarskiego zadłużenia. Fundacja pomagała w zakupie leków, okularów korekcyjnych dla dzieci, uregulowaniu zapłat za en. Elektryczną. Fundacja wysyła paczki z żywnością, śr. Czystości i odzieżą dla dzieci którą pozyskujemy od zamożnych rodzin.

Mama samotnie wychowująca dwóch synów

Do naszej Fundacji o pomoc zwróciła się Pani Kamila, która znalazła się w trudnej sytuacji życiowej. Pani Kamila samotnie wychowuje dwóch synów - 3-letniego i 10-letniego. Niestety pomimo starań nie może znaleźć pracy w swojej miejscowości. Sytuacja rodziny jest bardzo trudna, tym bardziej, że jeden z synów Pani Kamili przewlekle choruje.

Fundacja Nadzieja zdecydowała się na zakup lekarstw dla chorego chłopca.

Pomoc poszkodowanym rodzinom

jest możliwa tylko dzięki Państwa wsparciu.

Darowizn na program pomocy SOS można dokonywać

na konto Fundacji z dopiskiem "Pomoc SOS":

Bank Millenium S.A.

Fundacja Archidiecezji Warszawskiej