Pracownia Rozwoju i Aktywności Twórczej STACJA RADOŚĆ

Księgarnia5 - Kluboksięgarnia dla dzieci

ImprezArt- organizacja i aranżacją imprez

ETHNOS - zajęcia edukacyjne z etnografii

BodyArt communications

Mistrzowska Akademia Miłości

Centrum Zdrowych Pleców

Organizacja uroczystości i imprez

Sklep z używaną odzieżą

Kiosk Ruchu - szkoła tańca oraz agencja artystyczna

Biuro rachunkowe "Intrata"

Iron Expres - usługi prania i prasowania koszul

MKgastro - wyposażenie dla nowoczesnej gastronomii

Shaping Club - nowość w Polsce

Projektowanie tkanin użytkowych

DECO-ROOM Aranżacja wnętrz

Projektowanie znaków graficznych

Studio Graficzne

Fotografia artystyczna i malarstwo

Projektowanie i szycie strojów dawnych

SREBRNIK - sprzedaż biżuterii srebrnej

HUBOMAG - produkcja i montaż pomp ciepła

Bufet szkolny "U Wilka"

TIRAMI - cattering i ogranizacja imprez

Bufet studencki KASIA

Ośrodek rekreacyjny KOLORADO

ZADZIWIANKI - wyrób patchworków

KOPIOWANIE obrazów mistrzów

TROPICAL - studio pielęgnacji paznokci

Hurtownia internetowa AVICO.PL

AJSJA - wynajem sprzętu nagłośnieniowego

Lampy solne

[Rozmiar: 110 bajtów] Założone firmy

Osoby, które otworzyły swoje firmy z pomocą naszej Fundacji można podzielić na dwie grupy.

Pierwsza, to nasi "dawni Podopieczni", objęci kompleksową pomocą doradczą, którzy uzyskali granty bądź nieoprocentowane pożyczki na rozpoczęcie działalności.

Druga, to uczestnicy większych projektów szkoleniowych, realizowanych od początku 2005 roku, a także osoby korzystające z indywidualnych konsultacji biznesowych.

Ogólnie...
...osoby, które zgłaszają się do naszej Fundacji pochodzą z różnych środowisk społecznych; ich wiek i wykształcenie są bardzo zróżnicowane. Biografie niektórych z nich mogłyby posłużyć za scenariusz filmu obyczajowego. To, co je łączy, to konsekwencja, przedsiębiorcza postawa wobec życia i napotykanych trudności oraz przekonanie, że własna działalność gospodarcza stanowi szansę na godne życie i jest warta podjęcia wysiłku i ryzyka.

Na naszych stronach prezentujemy wybrane przedsięwzięcia realizowane przy wsparciu Fundacji (lista po lewej).

Pierwsi Podopieczni...

Wielu z naszych Podopiecznych, zanim trafiło do Fundacji, doświadczyło mechanizmu swoistego błędnego koła - by stworzyć sobie miejsce pracy ubiegali się o kredyty w bankach, w których status osoby bezrobotnej uniemożliwia jego otrzymanie, nawet w celu samozatrudnienia.

Wychodząc naprzeciw temu problemowi, w początkowym etapie swej działalności Fundacja NADZIEJA utworzyła Fundusz Rozwoju Przedsiębiorczości, udzielający nieoprocentowanych pożyczek na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej osobom długotrwale bezrobotnym lub znajdującym się z różnych innych przyczyn w ciężkiej sytuacji życiowej. Większość pożyczek została do chwili obecnej umorzona - przekształcona w bezpłatny grant.

Wszystkie osoby ubiegające się o pożyczkę musiały przedstawić przemyślany pomysł na działalność gospodarczą oraz wykazać się zaangażowaniem, motywacją i gotowością do analizy proponowanego przedsięwzięcia w kategoriach rentowności i szans rozwoju w obecnych warunkach rynkowych. By uzyskać wstępne, ale rzetelne informacje na temat pomysłu na własny biznes, przekazywaliśmy zestaw podstawowych pytań, które mają pomóc w jego prezentacji.

Stawiane przez nas wymagania nie oznaczają, że realizowane z naszą pomocą przedsięwzięcia są wolne od ryzyka! Jak zobaczycie, wchodząc na strony prezentujące wybrane projekty, są wśród nich pomysły prozaiczne, są mało skomplikowane we wdrażaniu w życie, ale są też nowatorskie i śmiałe w założeniach. Od ich autorów nie wymagaliśmy doświadczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej, ale...

.: samodzielności,
.: konsekwencji w działaniu,
.: odpowiedzialności,
.: uczciwości,
.: korzystania z doświadczeń naszych doradców.